Guided Tour of the "Food in Art" Exhibition in English
05.01.2025 godz. 15.30
Opublikowano: 30.12.2024
[EN]
On Sunday, January 5th, at 3:30 PM, we invite you to an open guided tour of the Food in Art exhibition in English.
The exhibition presents works by 66 artists from various countries, in different media such as painting, photography, video, object, and installation. Food is a social activity, a foundation of identity, and even a tool for resistance. Contemporary artists are concerned with both the shortage and the excess of food. In the first case, hunger, inequality, humanitarian crisis, social degradation, and humiliation; in the second – consumerism, waste, and the health consequences of an unbalanced diet.
The exhibition will analyze not only the aesthetic potential of food, which has been present in art for centuries, but also its ethical and philosophical aspects.
Admission is included in the ticket price. No prior reservation is required. Participants are asked to arrive at the reception hall in the main building of MOCAK five minutes before the tour begins. The estimated duration of the tour is about 90 minutes. For more information, please contact us at edukacja@mocak.pl or by phone: +48 12 263 40 35 (Monday – Friday, 9 AM – 4 PM).
Guided by:
Daria Rzepiela – artist, educator, works in the fields of painting, design, and animation. She studied at ESAG – Academie Julian – Penninghen in Paris and at the Academy of Fine Arts in Krakow, where she received her PhD in 2009. The artist is interested in non-verbal and multi-layered narratives based on relationships. Art is a passion that she shares with others. She has conducted workshops, among others, for the Fiver Foundation in New York, Etiudy & Anima, Film Spring Open, the National Fund for Children, and the Wisława Szymborska Foundation. She collaborates with MOCAK.
[PL]
W niedzielę, 5 stycznia, o godzinie 15.30 zapraszamy na otwarte oprowadzanie po wystawie Jedzenie w sztuce w języku angielskim.
Na wystawie prezentujemy prace 66 artystów z wielu krajów, w różnych mediach, takich jak malarstwo, fotografia, wideo, obiekt i instalacja. Jedzenie to czynność społeczna, podstawa tożsamości, a nawet narzędzie oporu. Współczesnych artystów niepokoi tak niedobór, jak nadmiar żywności. W pierwszym przypadku głód, nierówność, kryzys humanitarny, degradacja społeczeństwa, upokorzenie, w drugim – konsumpcjonizm, marnotrawstwo, zdrowotne skutki źle zbilansowanej diety. Analizie zostanie poddany zarówno eksponowany w sztuce od wieków estetyczny potencjał jedzenia, jak i jego aspekty etyczne i światopoglądowe.
Wstęp w cenie biletu. Nie jest wymagana wcześniejsza rezerwacja. Uczestnicy proszeni są o pojawienie się w holu przy recepcji w głównym budynku MOCAK-u pięć minut przed oprowadzaniem. Szacowany czas zwiedzania to około 90 minut. Dodatkowe informacje można uzyskać pod adresem edukacja@mocak.pl lub telefonicznie: 12 263 40 35 (poniedziałek – piątek, godz. 9–16).
Prowadzenie:
Daria Rzepiela – artystka, edukatorka, podejmuje działania w obszarze malarstwa, designu i animacji. Studiowała w ESAG – Academie Julian – Penninghen w Paryżu oraz w Akademii Sztuk Pięknych[MS1] w Krakowie, gdzie w 2009 roku uzyskała stopień doktora. Artystkę interesują pozawerbalne i wieloznaczne narracje oparte na relacjach. Sztuka to pasja, którą dzieli się z innymi. Prowadziła warsztaty między innymi dla Fiver Foundation w Nowym Yorku, Etiudy & Animy, Film Spring Open, Krajowego Funduszu na rzecz Dzieci, Fundacji Wisławy Szymborskiej. Współpracuje z MOCAK-iem.