//Jedzenie w sztuce//
Jedzenie w sztuce
Jedzenie w sztuce to kolejna wystawa z flagowej serii MOCAK-u, w której łączymy sztukę z najważniejszymi terminami cywilizacyjnymi. Katalog wystawy zawiera reprodukcje prac kilkudziesięciu artystów oraz teksty autorstwa między innymi: Carolyn Korsmeyer, Wojciecha Nowickiego, Marii Anny Potockiej, Andy Rottenberg, Agaty Stronciwilk.
artyści (uczestnicy wystawy): Jonathan Baldock, Krzysztof M. Bednarski, Marcin Berdyszak, Alicja Biała, Małgorzata Blamowska, Jonathan Blaustein, Rafał Bujnowski, Jan Cybis, Josef Dabernig, Oskar Dawicki, Wojciech Doroszuk, Marian Drew, Nezaket Ekici, VALIE EXPORT, Lucia Fainzilber, Itamar Gilboa, Władysław Hasior, Carsten Höller, Mella Jaarsma, Marek Janiak (Łódź Kaliska), Aleksander Janicki, Khaled Jarrar, Zhanna Kadyrova, Koji Kamoji, Marek Kijewski, Olga Kisseleva, Karolina Konopka, Jerzy Kosałka, Paweł Kowalewski, Berenika Kowalska-Dybko, Grzegorz Kozera, Alicja Kozłowska, Anna Królikiewicz, Jørgen Leth & Ole John, Andrew Leventis, Natalia LL, Sarah Lucas, Marcin Maciejowski, Shahar Marcus, Małgorzata Markiewicz, Gordon Matta-Clark, Marek Mazanowski, Artur Nacht-Samborski, Adi Nes, Jerzy Nowosielski, Elia Nurvista, Dominika Olszowy, Anna Ostoya, Włodzimierz Pawlak, Anna Przybyło, Michael Rakowitz, Martha Rosler, Rebecca Rütten, Jadwiga Sawicka, Carolee Schneemann, Yinka Shonibare, Justyna Smoleń, Wojciech Ireneusz Sobczyk, Daniel Spoerri, Eduardo Srur, Łukasz Stokłosa, Janina Turek, Andrzej Wasilewski, Erwin Wurm, Agata Zbylut
język publikacji: polski, angielski
redakcja: Maria Anna Potocka, Martyna Sobczyk
współpraca redakcyjna: Mirosława Bałazy, Anna Jeznach, Weronika Stasińska
teksty: Jan Baran, Megan R. Fizell, Adam Gessler, Aneta Konieczny-Węgrzyn, Michał Korkosz, Carolyn Korsmeyer, Robert Makłowicz, Wojciech Nowicki, Katarzyna Pilitowska, Maria Anna Potocka, Anda Rottenberg, Andrzej Starmach, Agata Stronciwilk
opisy prac: Maria Anna Potocka, Martyna Sobczyk, Dział Sztuki MOCAK-u
przekład: Anda MacBride, Magda Witkowska
projekt graficzny, DTP: Rafał Sosin
format: 210 × 270 mm
liczba stron: 296
ISBN: 978-83-65851-67-3
Kraków 2024
Katalog wydany w związku z wystawą:
Jedzenie w sztuce
kuratorki: Maria Anna Potocka, Martyna Sobczyk
koordynatorki: Mirosława Bałazy, Anna Jeznach, Weronika Stasińska
Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie MOCAK
12.4.2024–16.3.2025
Cywilizacja w sztuce
Seria konfrontuje sztukę z najważniejszymi terminami cywilizacyjnymi, takimi jak historia, sport, ekonomia czy medycyna. Jej celem jest prezentacja pojęć – na pozór jednoznacznych – przez różnorodność interpretacji artystycznych. Kolejnym – pokazanie, jak wiele twórczych inspiracji i możliwości symbolicznych kryje się w codzienności. Każda z publikacji zawiera fotografie i reprodukcje prac prezentowanych na wystawie, której towarzyszy, a także bogatą część teoretyczną.