Mocak_mobile_icon
Aplikacja mobilna
Zaplanuj wizytę w muzeum, sprawdź aktualne wydarzenia oraz zwiedzaj wystawy z mobilnym przewodnikiem.
Pobierz Zamknij
Languages

Wyniki konkursu na aranżację czytelni biblioteki MOCAK-u

Opublikowano: 15.06.2011

Jury konkursowe przyznało nagrodę projektowi Małgorzaty Domin i Aleksandry Kaczmarek.

Wyróżniono również dwa projekty: Moniki Rogusz oraz Agnieszki Sikorskiej - Kwasieborskiej i Michała Kwasieborskiego.
Gratulujemy i dziękujemy wszystkim za udział w konkursie!

Opis zwycięskiego projektu:

Założeniem projektowym czytelni było nawiązanie stylem do pozostałej części budynku. Z pełnym poszanowaniem dla zastanej przestrzeni postanowiłyśmy utrzymać białą kolorystykę. Kolor  ten generuje  decyzje w doborze elementów wystroju wnętrza. Jako dopełnienie kompozycji kolorystycznej pojawiają się naturalne odcienie lnu wykorzystanego w tapicerce wolnostojących miękkich puf i materaców na antresoli. Jedynym mocniejszym i stojącym w opozycji do bieli kolorem jest czerń. Zastosowana w wyważonych proporcjach, pojawia się wyłącznie na wybranych dodatkach. Zastosowane kolory i materiały we wnętrzu mają na celu zaoferowanie przestrzeni wyciszonej, sprzyjającej pracy i odpoczynkowi.
W strefie otwartej przestrzeni wejściowej stworzyłyśmy ladę recepcyjną, tak aby pracownicy czytelni mieli możliwość kontroli tego obszaru. Lada usytuowana w centralnym miejscu skupia wzrok swoją ciekawą geometryczną  formą.
Najdłuższa  ściana w pomieszczeniu czytelni to wygodny regał na księgozbiór podręczny. Regał ten w swojej centralnej części na linii wzroku osoby stojącej, ma podświetlane, przyciągające wzrok półki, które stanowią przestrzeń ekspozycji polecanych wydawnictw. Sam regał ze względu na swoją wysokość wynikającą z  wymiarów pomieszczenia ma wygodną przesuwną w linii poziomej drabinę, służącą do korzystania z wyżej usytuowanych półek. Naprzeciwko regału jako kontynuacja bryły recepcji znajduje się blat do pracy z trzema stanowiskami komputerowymi i jednym miejscem do pracy. W przestrzeni przeznaczonej do pracy w grupie  zaaranżowałyśmy ścianę wykonaną z MDF-u lakierowanego. Zabudowa ta daje nam duże możliwości funkcjonalne – oprócz bardzo efektownej ekspozycji magazynów pozwala schować za otwieralnymi frontami starsze numery polecanych gazet. Geometryczna forma ściany nawiązuje charakterem  do lady recepcyjnej.
W strefie tej znajduje się stół przeznaczony do wygodnej pracy ośmiu osób. W centralnej jego części jest szczelina, w której umiejscowiono lampy, oraz gniazda dające możliwość pracy przy użyciu laptopów. Same lampy mogą być zdejmowane i wtedy zyskujemy duży stół do pracy manualnej podczas spotkań seminaryjnych. Znajduje się tam także ściana przeznaczona na ekspozycje wystaw czasowych.
Wykorzystałyśmy przestrzeń pod schodami jako wygodne miejsce do siedzenia, dające możliwość odseparowania się od ruchliwej strefy wejściowej.
Na antresoli pojawiają się wygodne tapicerowane materace z poduchami, zachęcające do odpoczynku z książką.

Małgorzata Domin i Aleksandra Kaczmarek